Verwachtingen werkgevers

Wat verwacht een werkgever van mij? Wat verwacht een werkgever van mij?

“Motivatie en technische kennis: beide even belangrijk.”
Zoals de bedrijfsleider van een grote garage-carrosserie het formuleert: “Natuurlijk wil ik het liefst prima geschoold personeel. Toch selecteer ik vooral op motivatie, stiptheid, en de wil om bij te leren. Beter een gemotiveerde werkkracht die hier en daar nog bijgeschoold moet worden, dan een perfect geschoolde arbeider met een verkeerde attitude.”

Goed gevormd aan de start, en blijven bijleren, daar kan je niet naast.
Vergis je niet: je diploma is hoogstens een vertrekpunt, en zal misschien zelfs niet volstaan voor de job die je in gedachten hebt. Met alleen een BSO-diploma Autotechnieken bijvoorbeeld is het niet eenvoudig om een afwisselende job met verantwoordelijkheid te vinden. De werkgevers uit de autosector zijn bereid om je verder op te leiden, maar hoe beter je basisvorming, hoe groter je kansen op een interessante job.

Wat mag ik van mijn werkgever verwachten? Wat mag ik van mijn werkgever verwachten?

Als jij gemotiveerd en met een goede basiskennis aan de start verschijnt, mag je van je werkgever verwachten dat hij je goed begeleidt, bijvoorbeeld door: een 'mentor' of peter aan te duiden; je goed te onthalen op je eerste werkdag en je voor te stellen aan je collega’s; een realistisch opleidingsplan voor jou op te stellen (met een gezond evenwicht tussen jouw noden en het rendement op de werkvloer); zeker in het begin geregeld evaluatiegesprekken met je te voeren; duidelijkheid te scheppen over jobvereisten, taakinhoud, salaris, proefperiode, doorgroeimogelijkheden, werkdruk, gevraagde flexibiliteit, stiptheid, klantvriendelijkheid ...

Het is een goed idee om deze onderwerpen ter sprake te brengen in je sollicitatiegesprek. Een goede begeleiding is zeker voor een starter minstens zo belangrijk als een goed loon en een juiste jobinhoud.

Andere tips

Andere vragen over de sector?

Contacteer ons hier