Terug naar het overzicht

Jelle Van Laerhoven

Mecanicien, Volkswagen Heist-op-den-Berg
Volgende

Vraag je je wel eens af hoe het er in de bedrijfswereld aan toe gaat? Wat je te wachten staat als je eenmaal de schoolbanken verlaat? Of je wel goed bent voorbereid na je studies? We gingen langs bij een jonge automecanicien. Jelle Van Laerhoven, afgestudeerd in 2009 aan het Githo in Nijlen, vertelt hoe het bij hem precies verliep.


Anderhalf jaar geleden begon Jelle als automecanicien bij een VW-garage in Heist-op-den-Berg. De eerste dagen waren enorm spannend: “Je weet niet goed waar je terecht gaat komen of wat er van je verwacht wordt”, zegt Jelle.

De Heistse VW-garage werkt wel vaker met net afgestudeerden van het Githo. Ook Jelle kwam hier via zijn leerkracht terecht. Naast heel wat opleidingen en opvolging op de werkvloer, biedt de garage ook vele doorgroeimogelijkheden. “Je mag van bij het begin allerlei projecten doen. Het is niet zo dat je hier enkel als onderhoudsmecanicien mag beginnen. Je krijgt vrij snel andere taken en je krijgt ook veel vrijheid om zelfstandig te werken”, aldus Jelle.

ID KIT
  • School: Githo Nijlen
Jelle Van Laerhove

De kneepjes van het vak

Jelle was blij verrast dat hij al gauw nieuwe, interessante projecten toegewezen kreeg. Na enkele weken onderhoudsklusjes mocht hij een defecte motor herstellen. Op het eerste gezicht leek het om een defecte dieselpomp te gaan. Maar na wat onderzoek ontdekte Jelle dat de pomp verkeerd inspoot door een elektronicafout en een defecte solenoïdeklep. Daardoor kreeg de motor geen brandstof toegevoerd. Zodra hij de oorzaak kende, kon Jelle het probleem aanpakken. Met succes.

“Als je een auto binnenkrijgt met een motor die het niet doet en jij krijgt hem weer aan de praat, dan geeft dat een goed gevoel. Je bent dan trots op je werk”, legt Jelle ons uit.

Polyvalent of specialist?

Toch blijkt dat de meeste afgestudeerden goed voorbereid zijn op het echte werk. Bovendien zorgt de nodige afwisseling in de job voor een rijke ervaring. Je krijgt genoeg kansen om allerlei taken te doen en hoewel elke automonteur polyvalent is, merk je toch dat sommigen zich specialiseren, naargelang hun eigen interesse. Ook Jelle hoopt zich in de toekomst meer te kunnen verdiepen in auto-elektronica. Hij verkiest fijn technisch werk en analyse boven het zwaardere werk.

Kiezen voor de job!

“Geef je 100%. Kies bewust voor de job. Je zult versteld staan van de mogelijkheden en de afwisseling”, is de gouden raad die Jelle meegeeft aan studenten automechanica. “Zijn auto’s je passie en wil je een job vol afwisseling? Aarzel dan niet en ga ervoor.” En zo leer je snel bij. Sinds enkele maanden herstelt Jelle ook versnellingsbakken: van losse bouten in het stangenwerk tot het vervangen van synchronisatieringen, of gewoon de volledige bak uit elkaar halen en onderzoeken ...

Alles begint bij een goede opleiding

Misschien vraag jij je ook wel af of je na je opleiding klaar bent voor een job. Je leert de kneepjes van je vak natuurlijk pas echt in de praktijk, maar toch vindt Jelle een goeie basiskennis erg belangrijk. De grootste motivator voor hem waren de leerkrachten: “Ik hecht veel belang aan een goede leraar. Dan krijg je echt zin om te leren en dan wil je vooruit”, vertelt Jelle enthousiast. Ooit hoopt Jelle ook leraar automechanica te worden, maar eerst wil hij nog jaren ervaring opbouwen.

Als leerkracht zou Jelle heel actueel lesmateriaal gebruiken en de nieuwste technologieën behandelen. Jelle merkte immers dat hij na zijn studies weinig van computers afwist, terwijl vandaag toch alles rond elektronica draait. "Gelukkig krijg ik genoeg bijscholing en zijn er instanties zoals EDUCAM, waar je verschillende praktische en interessante opleidingen kan volgen”, aldus Jelle.