Terug naar het overzicht

Technicus heftrucks

Volgende

De technicus heftrucks vind je terug in bedrijven die zich bezig houden met verkoop, verhuur en service van machines en uitrusting voor goederenbehandeling. Hij verzorgt het onderhoud en de herstelling van alle soorten heftrucks. Het beroep wordt verdeeld in twee hoofdfuncties: technicus binnendienst en servicetechnicus (technicus buitendienst). In de binnendienst werkt hij vaak in een werkatelier verbonden aan een magazijn en administratief centrum. Als servicetechnicus gaat hij ter plaatste bij klanten met een ingerichte bestelwagen met gereedschap en apparatuur om er onderhoud en herstellingen te verrichten.

Taken en competenties

Een technicus heftrucks kan zelfstandig periodieke controles en vervangingen in het kader van onderhoudsbeurten verrichten. Hij kan eenvoudige en complexe mechanische, elektrische en hydraulische componenten herstellen, afstellen en vervangen. Verder kan de technicus heftrucks logische en efficiënte diagnoses opstellen en communiceert hij probleemloos met klanten. Hij staat klanten altijd bij indien ze vragen hebben.

Kennis

De technicus heftrucks heeft een algemene kennis van computers, arbeidsorganisatie, veiligheid en milieubescherming. Hij dient een grondige kennis te hebben van elektriciteit, toegepaste basiselektronica en elektro-, diesel- en LPG-motoren. Metaalbewerkingstechnieken, detectiemethoden en verwarmings- en lastechnieken mogen voor de technicus heftrucks geen probleem vormen. 

Is dit beroep iets voor jou?
Bekijk de uitgebreide fiche

Video

Andere beroepen
 • Mecanicien

  De mecanicien kent alle onderdelen van de wagen. Hij controleert, herstelt en stelt af.

  Handige jongens, die mecaniciens. Met heel uiteenlopende taken. Ze halen voertuigen uit elkaar en steken ze weer in elkaar alsof het niets is. Een mecanicien kent alle onderdelen van de wagen.

  Bekijk deze beroepen
 • Koetswerk

  De werknemers in een carrosseriebedrijf zijn keien in hun vak. Het zijn meesters in precisiewerk.

  Het koetswerk van een voertuig is het eerste wat opvalt. Elke chauffeur rijdt toch graag met een mooie auto? Liefst zonder deuken of krassen. Het oog wil dus ook wat. En daar zorgt de carrossier voor.

  Bekijk deze beroepen
 • Andere beroepen

  Toch nog iets anders in gedachten? De overige beroepen die hier nog niet aan bod kwamen, vind je hier wel terug!

  Bekijk deze beroepen