Terug naar het overzicht

Demonteur personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

Volgende

De demonteur personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen is een beroep uit de sector van de terugwinning van metalen. Hij is voornamelijk werkzaam in bedrijven voor de terugwinning van metalen, depollutiecentra en bedrijven gespecialiseerd in de verwerking van autowrakken. De demonteur depollueert eerst het voertuig; nadien wordt het verder bewerkt voor recyclage.

Taken en competenties

De demonteur van personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen kan zelfstandig de werkplek voorbereiden. Hij kan de nog herbruikbare mechanische, elektrische, elektronische en koetswerkonderdelen van het voertuig selecteren en deze demonteren. 

Kennis

De demonteur dient zelfstandig, veilig, zorgzaam en nauwkeurig te werken. Verder heeft hij een basiskennis van arbeidsorganisatie, ergonomie en milieubescherming. Als demonteur dient hij een specifieke basiskennis te hebben van automechanica, elektriciteit en hydraulica. Een kennis van accu’s en het beheersen van de technieken om pyrotechnische componenten te neutraliseren zijn ook belangrijk.

Is dit beroep iets voor jou?
Bekijk de uitgebreide fiche
Andere beroepen
 • Technicus

  De technicus heeft een veelzijdig beroep. Hij gaat op zoek naar oplossingen en vindt ze ook.

  Een alleskunner die tegelijk zijn handen uit de mouwen steekt en goed kan analyseren. Vrachtwagens, auto’s, bussen, tractoren … Voor elk voertuig zijn er gespecialiseerde technici nodig.

  Bekijk deze beroepen
 • Mecanicien

  De mecanicien kent alle onderdelen van de wagen. Hij controleert, herstelt en stelt af.

  Handige jongens, die mecaniciens. Met heel uiteenlopende taken. Ze halen voertuigen uit elkaar en steken ze weer in elkaar alsof het niets is. Een mecanicien kent alle onderdelen van de wagen.

  Bekijk deze beroepen
 • Koetswerk

  De werknemers in een carrosseriebedrijf zijn keien in hun vak. Het zijn meesters in precisiewerk.

  Het koetswerk van een voertuig is het eerste wat opvalt. Elke chauffeur rijdt toch graag met een mooie auto? Liefst zonder deuken of krassen. Het oog wil dus ook wat. En daar zorgt de carrossier voor.

  Bekijk deze beroepen