Terug naar het overzicht

Bandenmonteur personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

Volgende

De bandenmonteur personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen vind je terug in bandencentrales. Daarnaast vind je hem ook in garages en bedrijven die zich bezig houden met verhuur en onderhoud. Meestal wordt het werk uitgevoerd op de werkplaats; in sommige gevallen is het echter zo dat er ter plekke bij de klant wordt gegaan.

Taken en competenties

De bandenmonteur personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen kan zelfstandig de werkplek voorbereiden aan de hand van een werkfiche. Verder kan hij het wiel en de band op een correcte manier demonteren. Tijdens het proces bepaalt hij of corrosiewerend product aangebracht wordt of niet. Nadien monteert de bandenmonteur de band op een correcte manier op de velg, balanceert hij het wiel en wordt alles terug gemonteerd.

Kennis

De bandenmonteur dient over een basiskennis van wiskunde, fysica, arbeidsorganisatie en milieubescherming te beschikken. Verder dient hij een specifieke kennis te hebben van de werking van remsystemen en wielen. Begrippen zoals de laadindex, de snelheidsindex, runflatbanden, enz. mogen hem niet vreemd zijn

Is dit beroep iets voor jou?
Bekijk de uitgebreide fiche

Video

Andere beroepen
 • Technicus

  De technicus heeft een veelzijdig beroep. Hij gaat op zoek naar oplossingen en vindt ze ook.

  Een alleskunner die tegelijk zijn handen uit de mouwen steekt en goed kan analyseren. Vrachtwagens, auto’s, bussen, tractoren … Voor elk voertuig zijn er gespecialiseerde technici nodig.

  Bekijk deze beroepen
 • Mecanicien

  De mecanicien kent alle onderdelen van de wagen. Hij controleert, herstelt en stelt af.

  Handige jongens, die mecaniciens. Met heel uiteenlopende taken. Ze halen voertuigen uit elkaar en steken ze weer in elkaar alsof het niets is. Een mecanicien kent alle onderdelen van de wagen.

  Bekijk deze beroepen
 • Koetswerk

  De werknemers in een carrosseriebedrijf zijn keien in hun vak. Het zijn meesters in precisiewerk.

  Het koetswerk van een voertuig is het eerste wat opvalt. Elke chauffeur rijdt toch graag met een mooie auto? Liefst zonder deuken of krassen. Het oog wil dus ook wat. En daar zorgt de carrossier voor.

  Bekijk deze beroepen