Terug naar het overzicht

EDUCAM stemt opleidingen af op elektronische omwenteling

Volgende

De opkomst van elektrische en hybride voertuigen confronteert de autosector met een technologische omwenteling. Werkmethodes van technici die aan traditionele voertuigen werken, zijn niet langer bruikbaar voor werkzaamheden aan elektrische en hybride voertuigen. Daarom is het noodzakelijk om nieuwe veiligheidsreflexen en technische kennis te verwerven. Kennis- en opleidingscentrum van de autosector EDUCAM speelt daarop in.

EDUCAM neemt het voortouw

EDUCAM houdt zich (ondere andere) bezig met de opleiding en certificering van werknemers die aan elektrische of hybride voertuigen werken. Het biedt verschillende erkende opleidingen aan naargelang het takenpakket van werknemers, toegespitst op hun capaciteiten en veiligheid. Enerzijds moeten werkgevers worden ondersteund in hun verantwoordelijkheid. Anderzijds moet de veiligheid van hun medewerkers worden gewaarborgd bij het uitvoeren van werkzaamheden aan deze voertuigen met hoge spanning.

Opleidingen rond veiligheid

Voor wie aan elektrische en hybride wagens wil werken, zijn er drie opleidingsniveaus. Om de verworven kennis en de goede werkwijze te erkennen, wordt aan het einde van de opleiding een theorie- en praktijkproef georganiseerd. Werknemers die hiervoor slagen krijgen een sectoraal certificaat.

Niveau HEV* 1 richt zich tot de "gesensibiliseerde medewerker"

 • Op het werk komt een gesensibiliseerde medewerker met elektrische of hybride voertuigen in aanraking. Hij werkt weliswaar niet aan het hogespanningssysteem, behalve wanneer dit eerst door een gekwalificeerde medewerker spanningsloos gemaakt is. In dit geval kan hij aan het hogespanningssysteem werken, maar onder verantwoordelijkheid van deze persoon. Hij maakt het systeem nooit zelf spanningsloos.
 • Om die taken veilig te verrichten moet hij zich bewust zijn van de specifieke kenmerken van elektrisch aangedreven voertuigen.
 • Deze opleiding duurt een dag en omvat onder meer een sensibilisering rond de risico's, verschillende praktijkdemonstraties en een overzicht van de aanbevelingen en waarschuwingen.

Niveau HEV 2 richt zich tot de "gekwalificeerde medewerker"

 • Deze persoon maakt het voertuig veilig spanningsloos en schakelt de spanning ook weer in. Hij werkt aan hogespanningscomponenten nadat hij gecontroleerd heeft of deze spanningsloos zijn.
 • In deze tweedaagse opleiding wordt aandacht besteed aan het schetsen van het algemeen kader van voertuigen met een elektrische motor. Dit betekent dat de verschillende opbouwmogelijkheden van de elektrische en hybride aandrijving geanalyseerd worden: hoe werk je veilig aan hogespanningskringen (de spanning onderbreken, ze meten en de kring vergrendelen om elke ongewilde spanningsherstelling te vermijden)? Welke zijn de toepassingen in deze voertuigen?
 • Wie de vorming van niveau HEV 2 aanvat, moet de basisbeginselen van elektriciteit beheersen en met een multimeter kunnen meten.

Niveau HEV 3 richt zich tot de "gespecialiseerde medewerker"

 • Deze persoon verricht veilig taken aan het systeem, of componenten ervan, terwijl dit onder spanning staat of werkt.
 • De opleiding duurt één dag. Uiteraard gebeurt dit aan de hand van specifieke toepassingen aan een selectie van elektrische en hybride voertuigen.
 • De opleiding staat open voor cursisten met een certificaat van minstens niveau HEV 2. Een actieve ervaring in het opzoeken van storingen en werken met diagnosetoestellen is trouwens een absolute voorwaarde om deze opleiding te beginnen.

Opleiding diagnose stellen van elektrisch aangedreven voertuigen

Er is steeds meer belangstelling voor HEV-technologie om een juiste diagnose ervan te leren stellen. Als antwoord op die groeiende vraag heeft EDUCAM de opleiding "HEV: technologie en diagnose" ontwikkeld.

 • De opleiding duurt twee dagen. Om de verworven kennis en de goede werkwijze te erkennen wordt aan het einde van de opleiding een theorieproef georganiseerd. Deelnemers die voor deze proef slagen, krijgen een sectoraal certificaat "HEV-diagnosespecialist". Deze opleiding staat uitsluitend open voor mensen met een HEV 2-certificaat (veiligheid) aangezien de deelnemers dit werk ook effectief veilig moeten kunnen uitvoeren.
 • Deze opleiding behandelt de verschillende systemen. Ook leert men op basis van deze kennis en aan de hand van verschillende praktijktoepassingen fouten opsporen. De aandacht van de cursisten wordt niet alleen op de systemen van de aandrijflijn (elektrische machine(s), omvormers, batterijpakket, on-board charger enz.) gevestigd, maar ook op al de andere systemen die anders zijn dan bij een conventioneel voertuig (remsysteem, temperatuurregeling van HV-onderdelen en interieur, laadsysteem enz.).

Wie is EDUCAM?

EDUCAM is het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren. EDUCAM spant zich al meer dan twintig jaar in om de kennis en vakbekwaamheid van de (toekomstige) werknemers op peil te brengen en te houden. EDUCAM biedt een breed assortiment aan opleidingen voor lesgevers en jongeren. En dat in verschillende moderne Training Centers verspreid over België.

www.educam.be

 

* HEV is de afkorting van Hybride en Elektrische Voertuigen.