Hardnekkige clichés / idées préconçues

Mobiliteitssector

Hardnekkige clichés ontkracht

Ontdek hier wat mythe is en wat waarheid

Zijn de autoberoepen voorbehouden voor mannen?
Absoluut niet. Het aandeel vrouwen in de autosector en de aanverwante sectoren blijft weliswaar tamelijk laag, vooral bij de technische beroepen, maar de kwaliteit van hun prestaties wordt algemeen erkend en gewaardeerd. Moeilijk voor een meisje om in een garage te werken?

Artikel_insight_goedomweten_Praktijkervaring.jpg
Nathalie ontkent: "De meeste mannen hebben juist respect voor een vrouw die in hun wereld komt werken. En ze staan altijd klaar om je te helpen. Het zijn de ouders die angst hebben in de plaats van hun dochter, maar da's onterecht." Ontdek hier hoe Nathalie haar girly-kant met haar job als mecanicien combineert.

Een onstabiele sector?
In vergelijking met andere activiteitensectoren is de tewerkstelling in de sectoren van de autoverkoop en -herstelling stabiel en treedt er soms zelfs een toename van het aantal werknemers op. Tussen 2003 en 2013 is het aantal arbeiders in alle sectoren samen met 3% toegenomen. Zie ook "Geen toekomst in de autosector?".

Geen toekomst in de autosector?
Het tegendeel is waar. De autosector en de aanverwante sectoren tellen momenteel verschillende duizenden openstaande arbeidsplaatsen: auto- en vrachtwagenmecaniciens, diagnosespecialisten, bandenmonteurs, technisch-commerciële functies ... er zijn volop werkaanbiedingen voor competente kandidaten beschikbaar. De autosector vindt het ook bijzonder belangrijk dat de werknemers en de toekomstige werknemers hun kennisniveau op peil houden, zodat ze een duurzame toekomst kunnen uitbouwen. Zo wordt in de garagesector 1,6% van de loonmassa geïnvesteerd in opleiding, wat bijna dubbel zo veel is als het gemiddelde in de andere activiteitensectoren in België. Voor meer informatie over de opleidingen in de autosector kunt u de website van EDUCAM raadplegen op www.educam.be.

Vuil werk, de autoberoepen?
Moderne voertuigen zijn echte pareltjes van techniek. De boordelektronica bedient niet alleen allerlei informatie- en vrijetijdssystemen, maar ook het remsysteem, rij- en parkeerhulpsystemen, de stuurinrichting, enz. Om storingen op te sporen en een diagnose te stellen wordt er gebruik gemaakt van meettoestellen en computers. Allemaal proper werk. Maar dat neemt niet weg dat het voor het onderhoud noodzakelijk blijft om met de handen onder de motorkap te gaan. Gelukkig zijn er allerlei beschermingsmiddelen: werkkleding, schoenen, een bril, maskers en handschoenen zijn in alle werkplaatsen aanwezig. En dan hebben we het nog niet over allerlei zepen en verzorgingsproducten, die even efficiënt zijn als de beste schoonheidsproducten op de markt.

Ook goed om te weten

Andere vragen over de sector?

Contacteer ons hier