Terug naar het overzicht

Maak een elektromagneet

Volgende

Doe het zelf

Met de elektrische energie uit een gewone batterij laat je een lamp branden of een walkman spelen. Maar je kan er bijvoorbeeld ook een magneet mee maken. En zo'n elektromagneet wordt veel vaker gebruikt dan je zou denken.

Wat heb je nodig?

  • 1 batterij (4,5V)
  • koperdraad (+/-1 meter)
  • 1 ijzeren spijker
  • een doosje spelden

Ga aan de slag

Stap 1

Neem je stuk koperdraad

Wikkel een lang stuk koperdraad heel strak een keer of twintig om de ijzeren spijker, maar zorg ervoor dat aan beide uiteinden nog een stukje draad loszit.

Maak een electromagneet / Fabrique un éléctro-aimant
Stap 2

Maak je stroomkring

Maak het ene uiteinde van de koperdraad aan de positieve pool van de batterij vast en het andere aan de negatieve pool. Op die manier heb je de stroomkring gesloten en stroomt er elektriciteit door de draad en door de spijker.

Maak een electromagneet / Fabrique un éléctro-aimant
Stap 3

Werk je elektromagneet af

Hou de spijkerpunt nu boven het doosje met spelden. De spijker trekt de spelden aan.

Hoe dat komt? Via de koperdraad loopt de stroom door de ijzeren spijker. En ijzer wordt magnetisch als je er stroom doorheen jaagt. Dat klinkt simpel, maar wist je dat zelfs de deurbel bij jou thuis met een elektromagneet werkt? Sterker nog, ook een elektromotor werkt volgens dat principe en elektromotoren tref je werkelijk overal in huis aan: in de stofzuiger, in de elektrische klok, in de ijskast ...

Maak een electromagneet / Fabrique un éléctro-aimant
Geef je mening