Terug naar het overzicht

Check het oliepeil

Volgende

Doe het zelf

De motorolie is van levensbelang voor een automotor. De olie smeert, koelt en reinigt de motor en beschermt bovendien tegen corrosie (= roesten en verweren). Zonder olie kan een motor simpelweg niet werken. Dus is het belangrijk om geregeld te checken of er nog genoeg olie in de motor zit. Dat kan je zelf doen! Het oliepeil controleren doe je trouwens het best als de motor koud is en de auto helemaal horizontaal staat.

Wat heb je nodig?

  • Een propere doek.
  • Een stuk keukenrol of een papieren zakdoekje.
  • Een auto natuurlijk.

Ga aan de slag

Stap 1

Stap 1: Open de motorkap

De meeste auto’s hebben een haak waarmee je de motorkap kan vastzetten. Bij sommige wagens blijft de motorkap vanzelf open staan, dankzij twee pompjes.

Stap 1: Open de motorkap
Stap 2

Stap 2: Zoek de peilstok

Die zit meestal in een lange, smalle buis. Bovenaan zit een ring waar je je wijsvinger kan doorsteken of een dwarsstokje waar je twee vingers onder kan steken. Het handvat van de peilstok is vaak van kunststof gemaakt, meestal in een felle kleur.

Stap 2: Zoek de peilstok
Stap 3

Stap 3: Trek de peilstok langzaam uit de buis

Wrijf de stok helemaal droog met je doek of zakdoek. Op de peilstok zie je twee inkepingen, de onderste geeft de minimumhoeveelheid olie aan die in je auto moet zitten, de bovenste geeft de maximumgrens aan.

Stap 3: Trek de peilstok langzaam uit de buis
Stap 4

Stap 4: Stop de schone peilstok terug in het gat

Trek hem er nog een keer uit. Onderaan de stok zit nu olie. Het peil is goed als de olie tussen het minimum en het maximum zit. Staat het peil onder het minimum, dan moet je olie bijvullen.

Stap 4: Stop de schone peilstok terug in het gat
Stap 5

Stap 5: Vul olie bij

Tot net onder het maximumniveau. Ga daarom op zoek naar de olievuldop. Dat is een ronde dop, en vaak staat daar de afbeelding van een oliekannetje op. 

Stap 5: Vul olie bij
Stap 6

Stap 6: Wacht een minuut

Zodat de olie in de motor kan lopen en controleer het oliepeil opnieuw. Voeg als het nodig is meer olie toe en plaats de olievuldop terug.

Stap 6: Wacht een minuut
Geef je mening